Binkošti, praznik vseh posvečenih v Skupnosti

“Pridi, Sveti duh, pošlji nam iz nebes žarek svoje luči …”

Danes so binkošti, dan neizmerne sreče v Božjem mestu! To je naš dan, to je naš praznik … je dan vseh posvečenih skupnosti Cenacolo. Poseben dan je, ker bo danes brat Massimo prejel diakonat, dva brata bosta rekla “da” skupnosti, tri sestre bodo izrekle prve zaobljube in štiri večne! Skupina Gospodovih delavcev raste!

Ob 7.30 smo v dvorani v hiši formacije v Pagnu molili hvalnice in prosili Jezusa, da bi imeli srce odprto, da sprejmemo veličasten dar Svetega Duha! V zraku se je čutilo nekaj izrednega!

Zajtrk, in že je tu nenadejano vabilo … Mati Elvira nas želi videti! Sedi na invalidskem vozičku, ob njej pa s. Jennifer, s. Claudia in don Stefano. Gleda nas in opazuje – vsakega posebej. Je mama, ki pozna svoje otroke, je pastirica, ki pozna svoje ovce! Poseben trenutek je to – trenutek milosti, edinosti, povezanosti! Preden odidemo, nam s svojim pogledom, nasmehom, objemom podeli svoj blagoslov.

Nato smo počasi odrinili proti Saluzzu. Pod velikim belim šotorom so bili že zbrani številni starši, prijatelji, znanci, ki so prišli iz mnogih držav – to je Božje ljudstvo.

Slavje se začenja! Pesmi dobrodošlice, nato pa dva brata, br. Denis in br. Luciano izrečeta svoj “Da” v Skupnosti. Dopoldan se nadaljuje z adoracijo pred Najsvetejšim. Pred Njim doživimo trenutek obnove zaobljub. Močan trenutek je to: “Tukaj sem, Gospod, da izpolnim tvojo voljo!” Nato se pridružijo tudi družine in velika skupina “Sprejeti življenje”. Pisan svet Skupnosti.

Ob 15.30 se začne slovesna sveta maša, ki jo vodi škof iz Saluzza, msgr. Giuseppe Guerrini. Pristopi dolga vrsta posvečenih, z nami je tudi s. Aurelia. Ganljiv trenutek je bil, ko smo vstopili, hodili in skupaj šli naproti srečanju z Gospodom! Med nami so številni duhovniki, nekateri so naši prijatelji že dolga leta. Začela se je slovesnost in škof je poklical brata Massima. Vprašal ga je, če želi prostovoljno sprejeti diakonat. Nato je oče Stefano prebral nekaj pomembnih trenutkov s poti njegovega spreobrnjenja, ki mu je bila Skupnost priča. Ganilo nas je, ko je bral o Massimovi sestri, ki je romala v Međugorje, da bi poiskala pomoč. Tam je srečala dva fanta iz skupnosti Cenacolo, ki sta pričevala, in takrat se je vse skupaj začelo. Za vsakim ponovno najdenim življenje so vedno molitve nekoga, ki je vpil h Gospodu in Gospod je odgovoril! Drugi močan trenutek je bila molitev za priprošnjo svetnikov: novi diakon je ležal na tleh. To je bil trenutek, v katerem sta bila nebo in zemlja združena in so bili prisotni vsi svetniki.

Nato so sledile zaobljube sester. S. Claudia je po imenu poklicala tri novinke: Sumi, Aleksandro in Annno. Z radostjo so izrekle svoj “Tukaj sem”, njihove oči so bile polne luči. V hoji za Jezusom je sreča, je pričakovanje, upanje na začetek nove in še bolj intenzivne hoje z Njim. Nato je prišel trenutek večnih zaobljub. Vse štiri sestre so bile v misijonih, so bile deležne izkušnje, ki jih je izoblikovala, jim dala še več moči in trdnosti. Nastopil je trenutek, da za vedno izrečejo svoj “Da”. To je dejanje, ki pomeni popolno podaritev samega sebe. Močan in jasen glas je razkrival notranjo odločenost, ki jih žene k temu za večno! Mati Elvira ni bila osebno navzoča, vsekakor pa se je duhovno čutila njena prisotnost. Vse govori o njej, vse spominja nanjo. Škof je povabil, da nad s. Paolo, s. Veronico, s. Adevanio in s. Brigito z močjo pride Sveti Duh. “Da” spremeni zgodbo neke osebe, “da” je dejanje, ki zareže med prej in potem … je trenutek večnosti … je sveto dejanje! V srcu so odmevale škofove besede iz homilije: “Stopite iz sebe in pojdite naproti ubogim, iščite jih, pridružite se jim … ne morejo ostati sami in ubogi …”. Ta diakon in te sestre so sebe naredile za roke, oči, glas, srce Jezusa, ki tako zelo ljubi uboge! To je program za celo življenje!

Nato so sestre vstale – z venčki iz rdečih in belih vrtnic na glavi … eksplozija sreče!

Ko se je sveta maša končala, je sledilo srečanje s starši in prijatelji, izmenjava poljubov, objemov … Lepo je deliti srečo, vero. Smo Božje ljudstvo, ki hodi skupaj.

Dan se je zaključil z dobro malico in odlično torto … Domov smo se vrnili bogatejši in bolj blizu Jezusu! Hvala!