Božič v Saluzzu

Z vami želimo deliti čudovite trenutke božičnega dne, ki smo jih fantje iz Saluzza preživeli skupaj s fanti iz drugih bratovščin v naši bližini. Fantje so se nam pridružili že prejšnji večer za vigilijo in prespali v Materni hiši. Že to je bilo lepo, da smo se zjutraj skupaj prebudili v veselje božiča in sklenili advent, ki je bil bogat v nalogah, bojih, premagovanju, da bi lahko sprejeli Dete Jezusa z bolj čistim, boljšim srcem.

Po zajtrku smo molili rožni venec in se zahvaljevali Gospodu za vse, kar je v tem času pričakovanja uresničil v nas in za čudovit sončen dan, ki nam je bil podarjen kljub zimi. Prejšnjo noč nam je don Stefano govoril o drobnih radostih skupnosti in ta dan smo marsikaj živeli prav na ta način.

Po molitvi je bil čas za podelitev z brati, ki jih že nekaj časa nismo srečali. Priložnost za soočenje, medsebojno spoznavanje in preprosto okušanje tega težko pričakovanega časa v duhu edinosti. Sledila je sveta maša, ki jo je daroval don Andrea z don Michelom. Ko se je ustavil ob evangeliju, ki smo ga poslušali ponoči, nas je spomnil na tega majhnega otroka, ki prihaja na svet, da bi nam prinesel mir, še posebej v tem času, ko je v svetu ogromno stisk. Spontano smo pomislili na tiste, ki so morali božič praznovati na skrivaj, se povezali z mnogimi preganjanimi kristjani in molili za mir na svetu. Na koncu svete maše smo vsi skupaj prepevali in plesali, in se veselili neprecenljivega trenutka vedrine in svobode. Dogajanje se je prelilo v kosilo – preprosto, a pripravljeno z velikim trudom bratov, ki so se v preteklih dneh žrtvovali, da bi nam omogočili praznovanje v lepo okrašeni dvorani in v božičnem in družinskem vzdušju. V zraku se je čutila sreča, saj je lepo živeti družinske vrednote, ki smo jih v Skupnosti ponovno odkrili. Bilo nas je ogromno in tako lepo je, ker lahko pripadamo tako veliki družini.

Zahvaljujemo se Gospodu za mir, ki ga je v tem dnevu podaril našim srcem in za veselje, ki se rodi, ko živimo preprosto, kakor nas je vedno učila Madre Elvira. Popoldne so bratje organizirali igro: nekateri so igrali nogomet, drugi košarko, tretji namizni tenis in lepo je bilo videti, da – čeprav nas je bilo mnogo – zmoremo biti skupaj in igrati sproščeno in v prijateljstvu.

Še pozdrav in vrnitev v bratovščine: vrnili smo se s srcem, polnim hvaležnosti za življenje, ki smo ga ponovno našli, sprejeli in delili v preprostosti božiča. Hvala ti, Madre Elvira, ker si verjela v nas in nas naučila moliti.