Festival življenja v Ameriki

Veseli smo, ker lahko z vami delimo dar Festivala življenja, ki smo ga pretekli mesec praznovali na Floridi. Praznovali smo 24-letnico življenja in prisotnost skupnosti tu v Ameriki … 24 let življenja, veselja in vstajenja! Za nas je največji dar videti, kako se Festival življenja razvija, kako raste; še posebej v življenjih fantov, ki so se trudili, ki so vložili svoje darove v služenje drugim: nekdo s petjem in glasbo, drugi v organizaciji, spet drugi v služenju z nasmehom in dobro opravljeni uslugi. Mnogo fantov je uresničevalo »dobro za dobro«. In vedno je tako: več daješ, več dobivaš.

Priprave na srečanje so bile lepe in intenzivne, obogatile so življenje in prinesle polno prijateljstva in vedrine. Veliko smo razmišljali o prihodu mnogih osebe, prijateljev, družin, bivših članov skupnosti. Ganljivo je videti, koliko je takih, ki sprejeli zavetje skupnosti.
Tudi tu, v Ameriki, je bila tema festivala »Glej, dekla sem Gospodova«. Pozornost smo posvetili srcu, ki posluša, srcu, ki na spodbudo Svetega Duha da čvrst odgovor in ki se postavi v služenje Gospodu. V petek zjutraj smo festival začeli z molitvijo rožnega venca. Številne družine, fantje in dekleta so bili prisotni od vsega začetka. Nato smo z velikim veseljem poslušali don Massima in don Andrea, ki sta prišla iz Italije in nam prinesla košček karizme skupnosti. Jutranji del programa je bila duhovna obnova za starše – poseben trenutek samo zanje, kjer so bili možje na eni strani in žene na drugi. Preko nagovorov, katehez naših duhovnikov, so se osredotočili na svojo vlogo v skupnosti, na svojo pot sprave samih s seboj, z drugimi in s svojimi otroki.

Popoldanski program je bil čas molitve in podelitve, kjer so bili starši poklicani, da pričujejo, kako z vero odgovoriti na karizmo, dar skupnosti. Lepo je bilo videti tudi veliko bratov in sester, ki so se povezali in med seboj podelili to, kar živijo. Slavje svete maše je vodil msgr. Cieli, veliki prijatelji in pomočnik naše bratovščine v Alabami. Spomnil nas je, kako Jezus zna videti stvari veliko globlje in prepoznati razloge naših notranjih bolezni in nas kliče, da se mu prepustimo.

V petek zvečer so dekleta iz bratovščine »Marija Goretti« uprizorile muzikal. Zaradi običajnih nenačrtovanih dogodkov v skupnosti so ga pripravile v dveh tednih in se je v resnici dotaknil src vseh, ne samo zaradi izvedbe, ampak še posebej zaradi vsebine. Dekleta so nam prikazale realnost, vsakdan našega življenja, od prihoda v skupnost zaradi odločitve staršev, zahtevnosti zaupati se angelu varuhu, borbe ob sprejemanju resnice, ki kasneje preko molitve odpira oči in postaja dar drugim. Večer smo sklenili s češčenje, ki so ga prav tako vodila dekleta.

Sobota je vedno dan, posvečen sveti spovedi. Zjutraj je don Massimo spregovoril na temo spovedi in o tem, kako nam pomaga prejeti milost in svobodo, ki jo dobimo, ko se izpovemo in osvobodimo lastnih grehov. Ure in ure spovedovanja … mnogo staršev in prijateljev se je srečalo z zakramentom sprave in takoj so se videli sadovi: oči, ki so zasvetile, nasmehi, solze v očeh, objemi … vse usmiljenje, ki ga je Gospod razlil, je prinesla polno miru.

Popoldan je bil čas za podelitev med bivšimi člani skupnosti, ki jih je bilo kar veliko in ki si želijo prenesti naprej dobro, ki so ga živeli v skupnosti. Nato je don Andrea vodil somaševanje in nas v pridigi spomnil na nevarnost, ki ga živimo vsi: to je, da živimo za prva mesta. Toda dosežemo jih, ko iščemo zadnje mesto ali celo predzadnje, saj zadnjega zaseda Jezus.

Zahvalili smo se za dar Madre Elvire, za vse, kar je naredila za nas, še posebej ker se je postavila v ponižno služenje življenju. Želimo si nadaljevati pot skupnosti in pokazati, kako so prijateljstvo, delo in molitev sredstvo, da se rešimo mask in spoznamo pravo radost, ki je v Gospodu.

Bratovščine skupnosti iz ZDA