Božično srečanje v Vrbovcu

»Prosimo Marijo, da njeno srce objave ves svet. Ponavljajmo Elizabetine besede: Blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa Jezus. Nato bomo videli, kako noseča Marija ta blagoslovljeni dar položi na slami. On nas bo osvobodil strahov in vsega, kar nam povzroča zlo.« (Mati Elvira)

V športni dvorani v Vrbovcu smo preživeli dan, poln praznovanja in sreče – naše božično srečanje. Pod geslom »Velike reči mi je storil Vsemogočni« smo srečali starše, ki imajo svoje otroke v skupnosti. Prišli so s Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Italije, Kosova, Slovaške, Poljske, Madžarske in mnogih drugih držav iz vzhodne Evrope. Srečali smo, da podelimo mir, ki smo ga ponovno našli v družinah, odpuščanje, ki smo ga dali in prejeli, ozdravitev ran, ki so uničile naše domove. Vsako leto je v teh srečanjih več sreče, več upanja, več dobrote, več globine in več vere.

Srečanje se je začelo z dobrodošlico v obliki pesmi in plesa in nato z molitvijo rožnega venca. Vmes smo prisluhnili odlomkom iz katehez matere Elvire. Pravi, da je rožni venec naša ‘jutranja kava’ – prva stvar, ki se zgodi v vsaki bratovščini. Ob 11.00 smo praznovali sveto mašo, ki jo je vodil don Ivan. V homiliji je izpostavil smisel adventa, kako je pomembna dobra priprava na božič. Spregovoril je o molitvi in o dinamiki življenja v skupnosti.

Po kosilu smo se ponovno zbrali, da bi prisluhnili kratki katehezi don Ivana in pričevanju družine Buliga. Nato smo zmolili rožni venec Božjega usmiljenja in si na koncu ogledali žive jaslice z upanjem, da v naših srcih prebudijo hrepenenje po prihodu Odrešenika v vseh nas na božič. Tako se bomo spremenili in postali boljši, polni upanja in z obnovljeno vero.

Ob sklepu smo se v hvaležnosti za čudovit dan v Vrbovcu poslovili. Zahvaljujemo se Bogu za vse dobro in za ves trud, ki je bil vložen v organizacijo tega srečanja, saj nas je osrečilo. Hvaležni smo tudi tistim, ki so se udeležili našega srečanja, med njimi bratom pavlincem, dominikancem in kapucinom za njihovo prisotnost in podporo. Hvala tudi posvečenim sestram, ki nas spremljajo in nas podpirajo v teh letih. Hvala vsem fantom in dekletom, ki so garali, da so pripravili srečanje. Posebna zahvala tistim, ki so naredili stotine in tisoče kilometrov, da so lahko skupaj z nami izkusili srečo božiča.

Vsem družinam in prijateljem, ki niso mogli biti z nami, želimo vesel in blagoslovljen božič.