Fantje in dekleta na praznovanju

Envie, torek, 23. januar 2018

To jutro smo se zbrali fantje iz vseh moških bratovščin, da bi praznovali rojstni dan Madre Elvire in izročili svoja darila. Dan se je kot običajno začel z molitvijo, toda pred tem smo prepevali in plesali, da bi se spoznali in ogreli prostor.

Češčenje Najsvetejšega je vodil don Eugenio, ki nas je v molitev pred sveto mašo; čutilo se je praznično vzdušje, v katerem se je dihalo sreča in veselje ponovno najdenega življenja. Sveto mašo je vodil don Ivan in somaševali so vsi naši duhovniki ter dva duhovnika prijatelja: iz Koreje in iz Amerike.

V homiliji don Ivan ni veliko govoril o Božji besedi, ampak je želel podeliti lepoto pripadnosti Materini hiši v Saluzzu, kjer se je rodila Skupnost. Pripovedoval nam je o dogodkih izpred mnogih let, ki so zaznamovali njegovo življenje in ko si lahko Madre Elviro srečal ponoči, ko je molila v kapelici Materne hiše.

Dan se je nadaljeval s pesmijo, kosilom in molitvijo rožnega venca; na koncu, po molitvi, je sledil sklop videoposnetkov, plesov, pesmi in pričevanj iz naših misijonov. Lepo je bilo poslušati pričevanja; vsak je povedal en košček o tem, kar je doživel v misijonih. Tudi don Eugenio, ki se je pred kratkim vrnil iz misijonov, je z nami delil lepoto podarjajočega se življenja na misijonu in pripovedoval o polnosti takega življenja. Fante je pozval, naj se ne bojijo podariti življenje za druge s tem, da se sprejmejo izkušnjo v naših misijonih.

Videoposnetki so bili misijonski: čestitke številnih bratov, fantov, deklet, misijonarjev, otrok Madre Elviri z mnogimi pesmimi. Pred predstavitvijo darov se je don Stefano obrnil k nam in govoril enako od srca, kakor je to običajno storila Madre Elvira; vedno je pravo bogastvo poslušati njegove besede, saj ga vodi Sveti Duh in mnoga leta, ki jih je preživel ob Madre Elviri.

Nato so bili predstavljeni mnogi darovi, ki so jih izdelali fantje za posamezne hiše in s pesmijo smo poslali pozdrav Madre Elviri. Na koncu se vračamo domov z veselimi srci, napolnjenimi z lepimi besedami, ki so prišle iz srca – fantov in naših duhov. Zagotovo bo vrnitev v bratovščine zaznamovanja s pričevanji o teh dneh, ki so nas napolnili.

Četrtek, 25. januar 2018

Dva dni kasneje smo se tudi dekleta zbrale, da bi praznovale življenje naše Madre Elvire. Čudovito in jasno vreme je poskrbelo, da je bil uvodni trenutek pod oknom stanovanja naše mame Elvire še bolj poseben. Mahanje s pisanimi trakovi in prepevanje letošnjega voščila je napolnilo s srečo njo in nas. Potem ko smo se za nekaj trenutkov ustavili v molitvi in zahvaljevanju v srcu, da smo jo lahko videli vsaj za trenutek, smo se odpravili v bratovščino v Enviu, da tam preživimo preostanek dneva.

Ko smo zapeli nekaj pesmi in zaplesali in po kratkem uvodu don Stefana, smo doživeli trenutek svete maše, ki jo je vodil don Eugenio. Kako lepo je bilo ob naših duhovnikih videti tudi druge duhovnike, prijatelje Skupnosti, ki so se pridružili somaševanju, še posebej tiste iz naših ženskih skupnosti. Hvaležne smo za prijateljstvo in vodstvo na naši poti.

Don Eugenio, ki je prišel iz Brazilije in je bil poln navdušenja za misijone, je poskušal doseči globine naših src. V pridigi nam je pripovedoval o različnih obrazih Skupnosti v latinski Ameriki, o potrebi po novih ženskih močeh v misijonih ter o raznih projektih v teh deželah.

Kakor je storil don Marco pred nekaj dnevi, je tudi nas don Eugenio povabil, da bi bile svetloba in pomoč druga drugi, še posebej tiste, ki so že dlje v Skupnosti. Tako so na koncu mape vsi duhovniki in dekleta, ki so pred kratkim vstopila, poklicali Svetega Duha na »služabnice iz ljubezni«, na njihovo služenje in njihove življenjske izbire.

Hvaležne smo fantom, ki so poskrbeli, da so nas pričakali pripravljeni prostori in nam stregli pri mizi. Za trud se še posebej zahvaljujemo tistim, ki so delali v kuhinji.

Po nekaj šalah, ki nam jih je povedal don Massimo in po rožnem vencu, ki smo ga zmolile med sprehodom, se je začelo intenzivno popoldne, napolnjeno z videoposnetki, igrami, pričevanji in pesmijo.

Videoposnetki, ki so jih pred nami videli že fantje, so bili sestavljeni iz pričevanj nekaterih deklet, ki so se pred kratkim vrnile iz misijonov. Vse so nas, polne hvaležnosti, ker so lahko darovale svoje življenje, spodbudile, da odpremo svoje srce za to pot in naj postavimo ob stran vsak strah in vse časovne ovire.

Prav tako smo videle tudi zabavne igre, v katerih smo prepoznale same sebe, plese in lastne zmage v pričevanjih; vse to skupaj je bil dar, ki nas je zedinil. Večkrat smo bile globoko ganjene ob tem, kar smo videle in živele, zato se od srca zahvaljujemo Madre Elviri, ker je verjela v nas in nas uči o veličini in lepoti ženske.

Na koncu je vsaka bratovščina predstavila dar, ki ga je pripravila in ob katerem smo odkrili in sprejeli naše darove in talente ter jih izročili v služenju drugim hišam.

Cel dan je bil napolnjen z darovi! Zahvaljujemo se Skupnosti, ki nam je omogočila, da preživimo teden dni tu, v srcu Skupnosti, da bi se z novim zagonom vrnili v vsakodnevno življenje.

Hvala, Madre Elvira, za tvoje življenje, ki nam je podarjeno in hvala, ker nas učiš živeti kot vstali! Želimo ti vse najboljše!!! Ti vogliamo bene assai!